Croatia Capital

De winnaars van de wedstrijd Beste Stad

Hier zijn de winnaars van de wedstrijd Beste Stad in 2022

De beste steden voor economie zijn Samobor, Opatija en Hvar, voor demografie en jongeren Vukovar, Labin en Crikvenica, en de beste steden voor wonen zijn Varaždin, Sveta Nedelja en Rab. De stad die het afgelopen jaar de grootste vooruitgang heeft geboekt op het gebied van levenskwaliteit is Opuzen, en de stad Rijeka heeft de EU-middelen het meest succesvol gebruikt. Rijeka is ook de winnaar in de categorie slimme stad onder de grote steden, terwijl Zaprešić en Krk de slimste middelgrote en kleine steden zijn. In de categorie ecostad won Osijek dit jaar opnieuw de titel van beste…

Ceremoniële bekendmaking en uitreiking van plaquettes aan de winnaars op 1 december 2022. in Opatija is de verkiezing voor de Beste Stad, die voor het vijfde jaar op rij werd georganiseerd door gradonačelnik.hr in samenwerking met Jutarnji list en het Ipsos Agency, officieel afgelopen. In tegenstelling tot voorgaande jaren werden dit jaar tijdens hetzelfde evenement de winnaars bekendgemaakt en prijzen toegekend in alle categorieën – economie, onderwijs en jeugd, levenskwaliteit, EU-fondsen en Smart and Eco city, en voor het tweede jaar op rij werd ook de stad bekendgemaakt die de grootste vooruitgang boekte op het gebied van levenskwaliteit.

Net als in 2021 wisten vorig jaar maar liefst zes steden in de selectie – Samobor, Labin, Varaždin, Krk, Rijeka en Osijek – de titel van beste te verdedigen, en het grootste succes werd dat jaar behaald door de stad Rijeka door in maar liefst twee categorieën te winnen. De stad Rijeka nam de titels van EU-fondsenkampioen en slimste grote stad van het land mee naar huis. Voor Labin is het de vierde overwinning op rij en de titel van de beste middelgrote stad voor demografie en onderwijs in het land, en een van de beste steden om te wonen in Kroatië.

Samobor heeft ook redenen om blij te zijn – voor de derde keer op rij wonnen zij de titel van beste stad voor economie in het land en een van de beste steden om in te wonen. Dit is de tweede overwinning op rij van Varaždin in de categorie van alle categorieën – kwaliteit van leven, en in het eerste jaar van de verkiezing wonnen zij ook de titel van beste stad voor economie in het land. Dat jaar vierde Krk opnieuw in de categorie Smart-city, en ze kwamen zelf in de finale, in de top vijf in de categorie onderwijs en jeugd. Osijek daarentegen viert voor het tweede jaar op rij feest in de categorie Eco-stad, en dat jaar haalden ze voor het eerst ook de finale in de categorie EU-fondsen.

Samen met Samobor, dat voor het derde jaar op rij als beste grote stad voor economie van het land uit de bus kwam, werd de overwinning in deze categorie, na een jaar pauze, opnieuw behaald door Hvar als beste kleine stad voor economie. Dit is het vierde jaar op rij dat Hvar de finale van de wedstrijd in de categorie economie heeft gehaald, en voor de derde keer behoorden ze tot de vijf beste kleine steden om te wonen in het land. In 2022 ging de titel van de beste middelgrote stad voor economie naar Opatija.

In de categorie onderwijs en jeugd ging de titel van beste middelgrote stad voor het vierde jaar op rij naar Labin. Voor het eerst sinds het begin van de verkiezing wordt in deze categorie Crikvenica uitgeroepen tot de beste kleine stad en Vukovar tot de beste grote stad op demografisch gebied, dat wil zeggen onderwijs en jeugd.

In de categorie van alle categorieën werd de titel van beste grote stad om in te wonen dit jaar opnieuw verdedigd door de stad Varaždin. Sinds de wedstrijd voor de beste stad van start ging, stond Varaždin elk jaar in de finale in de categorie levenskwaliteit en economie. De stad Rab won vorig jaar de finale in de categorie kleine steden, en de eerste titel van beste middelgrote stad om in te wonen na drie jaar in de finale ging dit keer naar Sveta Nedelja. Sveta Nedelja bevestigt niet alleen jaar na jaar in de selectie de status van een van de beste steden om te wonen in het land, maar is ook uitgeroepen tot de beste middelgrote stad voor de economie, en na vier opeenvolgende overwinningen is dit het eerste jaar dat hen de overwinning is ontglipt.

In de jongste categorie, ‘Grootste Vooruitgang’ in 2022, wordt Opuzen gevierd als de stad die het afgelopen jaar de grootste vooruitgang heeft geboekt op het gebied van leefbaarheid.

Samen met Rijeka, voor het tweede jaar op rij in de categorie Smart-city, viert ook de stad Krk feest als beste van de kleine steden, en na de finaleplaats van vorig jaar viert Zaprešić voor het eerst feest als slimste middelgrote stad van het land.

Methodologie: Officiële gegevens en cijfers vormen de basis voor de selectie van de Beste Stad

De selectie van de beste Kroatische steden, die gradonacelnik.hr voor het vijfde jaar op rij voerde in samenwerking met Hanza media , het bureau Ipsos en Apsolon uit, is de eerste selectie in Kroatië waarbij alle Kroatische steden worden gerangschikt op basis van objectieve en meetbare criteria. Dit is een verkiezing waarbij een goed imago en PR niet doorslaggevend zijn, zelfs niet de uitstekende projecten en maatregelen die de steden de afgelopen jaren hebben gelanceerd, waarvan er echt veel zijn en die laten zien dat hervormingen en positieve veranderingen wel degelijk op lokaal niveau kunnen worden geïnitieerd, zonder altijd te wachten op interventie en maatregelen van het staatsniveau.

De basis van deze verkiezing zijn cijfers, officiële en publiek beschikbare gegevens voor een periode van drie jaar, dat jaar was dat de periode van 2019 tot 2021. Er wordt altijd een periode van drie jaar geanalyseerd om ongewone jaarlijkse afwijkingen en schommelingen te minimaliseren. Om de selectie zo geloofwaardig mogelijk te maken, worden de steden ingedeeld en prijzen toegekend in drie categorieën – kleine (tot 10.000 inwoners), middelgrote (10.000-35.000 inwoners) en grote steden (steden met een provinciezetel en steden met meer dan 35.000 inwoners).

In vijf categorieën – economie, onderwijs en jeugd, levenskwaliteit, EU-middelen en de grootste vooruitgang – worden prijzen toegekend op basis van budgettaire en openbaar beschikbare officiële gegevens. Daarnaast kiest de deskundige jury op basis van de aanvragen van de steden zelf de beste op het gebied van milieubescherming en slim beheer – Eco en Smart City steden.

En terwijl de Eco City award wordt toegekend op basis van specifieke projecten die door de steden zelf zijn ingediend, worden in de categorie Smart-City steden ook gerangschikt op basis van een speciale methodologie die door het bedrijf Apsolon is ontwikkeld.

De selectie van de beste in de andere vijf categorieën is, zoals gezegd, gebaseerd op een reeks criteria en relevante numerieke indicatoren – geconsolideerde gegevens van het Ministerie van Financiën over de uitvoering van de begroting, de door het Ministerie van Regionale Ontwikkeling gepubliceerde ontwikkelingsindex, en gegevens van het Staatsbureau voor de Statistiek en de Kroatische Dienst voor Arbeidsvoorziening die volgens een verfijnde en nauwkeurige methode worden gestandaardiseerd en omgezet in indexen. Op die manier worden er de steden volgens dezelfde criteria vergeleken en gerangschikt.

Lees meer op: https://gradonacelnik.hr/home-glavna-vijest/i-ove-godine-cak-sest-gradova-obranilo-titulu-najboljega-evo-tko-su-ovogodisnji-pobjednici-izbora-za-najbolji-grad/

fotobron: gradonačelnik.hr

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Kroatië? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!