Croatia Capital

Eerste Vastgoedprijsdaling in Europa sinds 2015: Impact en Vooruitzichten voor de Kroatische Markt

ZAGREB – In het laatste kwartaal van vorig jaar zijn de vastgoedprijzen in Europa met 1,5 procent gedaald ten opzichte van het derde kwartaal van 2022.

Dit is de eerste prijsdaling sinds 2015, toen de vastgoedprijzen de pan uit rijzen. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde ook dat er een chaotische correctie van vastgoedprijzen in Europa zou kunnen komen. De prijzen in Kroatië zijn echter nog niet gedaald, ze stagneren, maar het aantal transacties is lager.


Wat kunnen we verwachten op de vastgoedmarkt in Kroatië? In het centrale Dnevnik van HTV zei de vice-president van de Business Real Estate Association bij HGK, Boro Vujović, dat Kroatië de situatie op de wereldwijde en Europese vastgoedmarkten zal weerspiegelen. Het is zeker dat er een teruggang in transacties in Kroatië zal zijn, wat nu al voelbaar is. En wat betreft de prijsdaling, dat is nog onzeker.


– Omdat het van veel factoren afhangt, voegde Vujović eraan toe.


Het is niet realistisch om een ​​chaotische prijsdaling te verwachten, maar eerder een correctie van de momenteel geschatte vastgoedprijzen.


Vorig jaar werd een recordaantal verkooptransacties van onroerend goed geregistreerd. Begin dit jaar was de markt nog levendig, vooral dankzij APN, maar de laatste twee maanden lijkt het aantal transacties lager te zijn. En dit is een gevolg van alles wat er momenteel op de markt gebeurt, vooral de stijging van de rente.

Komt er een erfbelasting?


De rentetarieven zullen dit en volgend jaar waarschijnlijk niet worden verlaagd, maar wel worden verhoogd, aldus IMF-aankondigingen. Vujović benadrukte dat het goed is voor Kroatië, omdat Kroatië momenteel de laagste rente van de Europese Unie heeft.


– Nee, we zullen zien, als vóór vier procent, wat volgens analisten het magische getal is, dan zou het op de markt kunnen worden weerspiegeld, zei hij.


Een groot aantal onroerend goed in Kroatië, vooral aan zee, wordt gekocht door buitenlanders. Vujović wees erop dat met de toetreding van Kroatië tot Schengen en de Europese Unie, Kroatië nog aantrekkelijker is geworden voor het kopen van onroerend goed. Als vastgoedprijzen een probleem vormen in andere EU-landen, kan deze situatie ook worden weerspiegeld op de Kroatische markt.


De vice-voorzitter van de Vereniging van Vastgoedbedrijven bij HGK benadrukte dat de vereniging gelooft dat er eindelijk een maatregel zal worden genomen die een positief effect zal hebben en de emigratie van jongeren zal stoppen, en dat ze eindelijk hun probleem kunnen oplossen. eigen huisvestingsvraagstuk. Komt er een erfbelasting?


Vujović vindt dat dit niet het moment is om het in te voeren, omdat de prijzen niet zullen stijgen. Hij is van mening dat het vaste tarief voor huurders te laag is en omhoog moet.


Het wordt voor de gemiddelde burger steeds moeilijker om zijn eigen onroerend goed te kopen


Het wordt voor de gemiddelde burger steeds moeilijker om zijn eigen onroerend goed te kopen. Niet alleen omdat de vastgoedprijzen te hoog zijn, maar ook omdat de rente op leningen het afgelopen jaar is gestegen. Zal de prijsdaling van de Europese vastgoedmarkt overslaan naar Kroatië?


Een vierkamerappartement in het centrum van Zagreb, in een nieuw gebouw, te koop voor 535 duizend euro. Ofwel 3.775 euro per vierkante meter.


– Het wordt verkocht voor ongeveer 2, 3 maanden. Dergelijke appartementen worden voor zes maanden verkocht, dat is een soort standaard, en een jaar of twee geleden zou de prijs volgens mij tien procent, zo niet twintig procent lager zijn geweest, zei Sanjin Rastovac, directeur van Sky Real Estate.


En krediet was twee jaar geleden goedkoper. Tegenwoordig ligt de effectieve rente rond de 4 procent, vroeger was dat 2 procent. Dus degenen die op krediet kopen, bevinden zich in een nog slechtere positie.


– We hebben geen parallelle groei van de levensstandaard en we hebben geen inkomens die de vastgoedmarkt en inflatie volgen die we de laatste tijd hebben gehad. Daarom zijn mensen momenteel erg verarmd als gevolg van inflatie en de invoering van de euro, zei Lana Mihaljinac Knežević van de Association of Real Estate Business bij HGK.


En terwijl ze in ons land stagneren, beginnen de vastgoedprijzen in Europa al te dalen. Er komen ook serieuze waarschuwingen dat, nadat tal van bedrijfskantoren in heel Amerika leeg blijven staan, ook Europa getroffen zou kunnen worden door een ramp op de vastgoedmarkt. Zal dit ook in Kroatië gebeuren?


– Wat we kunnen zien is dat het aantal transacties met een kwart is afgenomen, wat meestal voorafgaat aan stabilisatie en prijsdaling. Ik verwacht geen chaotische daling van de vastgoedprijzen, we zien ze al dalen, maar deze prijzen zullen niet zo dalen dat je het chaotisch zou kunnen noemen, ik zou zelfs zeggen dat het deel van de markt dat blootstaat in Amerika, de De commerciële vastgoedmarkt staat in Europa niet zo onder druk, zegt Boris Vujčić, gouverneur van de Kroatische Nationale Bank.


Bankiers troosten ons dat leningen duurder hadden kunnen zijn als we niet tot de eurozone waren toegetreden.


– Toetreding tot deze integraties, met name de Europese monetaire unie, had een verzachtend effect, hierdoor stegen de rentetarieven op leningen in Kroatië het minst in de hele Europese monetaire unie, legt Marko Badurina, voorzitter van de HPB Management Board, uit.


– Als ik onze landen vergelijk met de landen in de regio waar de euro niet als munteenheid bestaat, bijvoorbeeld Hongarije of Tsjechië, dan zijn de rentetarieven daar beduidend hoger, zowel voor burgers als voor bedrijven, en ik zou zeggen dat we kwam ook op het juiste moment de eurozone binnen. Ik verwacht dus een stabilisatie van de rente in het komende jaar, misschien zelfs een lichte stijging, althans dat is aangekondigd door de Europese Centrale Bank, zei Christoph Schoefboeck, voorzitter van de raad van bestuur van Erste&Steiermerkische Bank.


Maar buitenlanders houden zich niet bezig met rentetarieven of prijzen, zolang ze maar geld hebben.


– Wij zien niet in dat er een significante prijsdaling op zee zou moeten komen, tenzij er grote problemen zijn op onze emissiemarkten. Mihaljinac Knežević zei dat de economische situatie op de markten van Duitsland, Oostenrijk en Slovenië de grootste invloed zal hebben op de situatie op zee.


De ogen zijn gericht op de Europese vastgoedmarkt en de Europese Centrale Bank, die de inflatie probeert te beteugelen door de rente te verhogen.

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Kroatië? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!