Croatia Capital

Kroatische Kamer van Koophandel(HGK): Dit jaar zonder aanzienlijke daling van de vastgoedprijzen

Dit jaar wordt er geen significante daling van de vastgoedprijzen verwacht en de afgelopen jaren zijn de vraagprijzen in een hoger tempo gegroeid dan gerealiseerd, wat erop wijst dat de vraagprijzen te hoog zijn, wijst de Kroatische Kamer van Koophandel (HGK) en zegt dat er een kwalitatief hoogwaardig langetermijnprogramma voor huisvesting moet worden vastgesteld, waarbij moet worden gezorgd voor.

De onbetaalbaarheid van onroerend goed is een grote uitdaging voor een toenemend aantal Kroatische burgers, daarom is het hoog tijd dat de staat of lokale eenheden voor zelfbestuur systematisch en analytisch gaan nadenken over passende modellen omdat de bestaande modellen het doel niet bereiken, aldus het persbericht van het 35e bedrijfsforum voor onroerend goed, dat HGK en de Real Estate Association 12. en 13. mei  in Šibenik organiseerden.

“Hoewel de vastgoedmarkt vanaf eind 2022 vertraagt, wordt tot het einde van dit jaar geen significante prijsdaling verwacht. Er is een gebrek aan aanbod in alle segmenten, vooral in de nieuwbouw, en de onbetaalbaarheid van vastgoed in grotere steden aan de kust en in Zagreb is een groeiend probleem. “, waarschuwt HGK.

Zoals zij stellen, zijn de gevraagde prijzen van residentieel vastgoed de afgelopen jaren sneller gegroeid dan de gerealiseerde, en het verschil steeg in 2022 ten opzichte van 2021 en bedroeg 23 procent, “wat erop wijst dat de gevraagde prijzen te hoog zijn”.

“Volgens gegevens van de Real Estate Exchange bedroeg de groei-index van de gerealiseerde prijzen vorig jaar ten opzichte van 2021 14,75 procent op prijsniveau in Kroatië, en de gemiddelde gerealiseerde/gerealiseerde prijzen bedroegen 2.280 euro per vierkante meter aan de kust, 1.980 euro per vierkante meter in Zagreb en 1.804 euro per vierkante meter in de rest van Kroatië”, aldus de Kamer.

Hoewel, zoals zij verder stellen, het totale aantal residentiële vastgoedtransacties vorig jaar met 12,6 procent is gestegen ten opzichte van 2021, merkten de vastgoedmakelaars eind vorig jaar en begin dit jaar een vertraging van die trend op, “die wordt toegeschreven aan de afname van het aantal burgers dat vastgoed met onrealistisch hoge prijzen wil of kan kopen”.

 

Trends zullen afhangen van macro-economische en andere indicatoren

Volgens de HGK zal de activiteit op de vastgoedmarkt dit jaar afhangen van de gebruikelijke macro-economische indicatoren zoals het BBP, maar ook van de vraag of er de nodige segmentering en grotere prijsdifferentiatie zal komen, volgens de criteria nieuwbouw-gebruikt vastgoed, maar ook volgens alle andere criteria.

“Het zal niet langer gemakkelijk en snel zijn om gebruikte, vervallen panden op onaantrekkelijke locaties te verkopen tegen onrealistisch hoge prijzen, omdat de pool van kopers die bereid of in staat zijn om ze te betalen, is ‘uitgegeven’, omdat er geen APN meer is dat velen ertoe aanzette te duur vastgoed te kopen. Ook is de invoering van de euro voltooid, wat de toegenomen vraag in 2022 sterk heeft beïnvloed,” zei de voorzitter van de beroepsgroep van de Real Estate Business Association van de Kamer van Zagreb, Lana Mihaljinac Knežević.

Zij wees erop dat dit jaar geen grote daling van de gemiddelde prijzen wordt verwacht, vooral niet voor luxe nieuwbouw, omdat een zeer klein aantal gebouwde eigendommen in dat segment kopers zal blijven vinden.

 

Elke derde koper van onroerend goed aan de Adriatische Zee is een buitenlander, meestal uit de EU.

“De markt aan de kust staat onder grote invloed van buitenlandse kopers, vooral in 2021 en 2022, en die trend heeft zich dit jaar voortgezet, en nu is elke derde koper van onroerend goed aan de Adriatische Zee een buitenlander, meestal een EU-burger”, wijst de Kamer erop.

De toename van de vraag gaat gepaard met een stijging van de prijzen van alle soorten onroerend goed en grond aan zee. Nieuwe gebouwen in grotere steden hebben zeer hoge prijzen bereikt en variëren van 3.000 euro tot 5.000 euro en zelfs meer, afhankelijk van de locatie en de bouw- en uitrustingsstandaard, en zijn moeilijk betaalbaar geworden voor Kroatische burgers, aldus HGK.

 

De staat moet een kwalitatief goed langetermijnprogramma voor huisvesting vaststellen

Gezien deze trends op de vastgoedmarkt, vooral wat betreft residentieel vastgoed en het oplossen van het huisvestingsvraagstuk, zijn vastgoedhandelaren van mening dat de staat een kwalitatief hoogwaardig langetermijnprogramma voor huisvestingszorg moet aannemen.

“Ik denk vooral aan het bouwen van woonparken op staatsgrond, niet ver van grotere steden. Bijvoorbeeld, het bouwen van woonparken op gemeentegrond, nieuwe wijken met complete infrastructuur, scholen, kleuterscholen, voorzieningen in de nederzetting, georganiseerd openbaar vervoer, op ongeveer 30 locaties kilometers van grotere steden,” suggereert de vice-voorzitter van de Vereniging van Makelaars bij HGK Jasminka Biliškov.

De prijzen van dergelijke appartementen, zegt hij, zouden aanzienlijk gunstiger moeten zijn, zowel voor aankoop als voor lange termijn huur.

Bijna alle EU-landen hebben modellen voor betaalbare huisvesting, ze zijn verschillend, maar ze zijn over het algemeen gebaseerd op publiek-private samenwerking die betaalbare huurappartementen op de markt brengt, herinnert HGK eraan.

Naast de toestand van de vastgoedmarkt in Kroatië was de voorjaarseditie van het Real Estate Business Forum ook gericht op onderwijs, en werd de lancering aangekondigd van online onderwijs voor het beroepsexamen voor een makelaar in onroerend goed – HGK Masterclass.

 

lees meer op: https://www.24sata.hr/news/hgk-ove-godine-bez-znacanijeg-pada-cijena-nekretnina-910056

fotobron:

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Kroatië? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!