Croatia Capital

Luchthaven Zagreb en stadscentrum zullen per trein worden verbonden

Luchthaven Zagreb en stadscentrum zullen per trein worden verbonden

Momenteel zijn het centrum van de Kroatische hoofdstad Zagreb en de luchthaven, die ongeveer 10 km ten zuiden van de stad in Velika Gorica ligt, niet sterk verbonden met het openbaar vervoer.

Passagiers die op de luchthaven van Zagreb landen, kunnen het stadscentrum niet per trein bereiken, zoals in de meeste andere Europese steden. Zij hebben momenteel de beschikking over een bus, particulier vervoer of een taxi.

In Januari maakte de regering bekend dat er plannen zijn voor de aanleg van een spoorlijn van de luchthaven naar het stadscentrum, ter vervanging van het eerdere idee van een tramverbinding tussen beide.

 

Samen met reizigers kijken ook inwoners van Velika Gorica daar naar uit, meldde HRT.

“Er wordt altijd alleen gesproken over een verbinding tussen de luchthaven en de stad Zagreb. We hebben altijd gezegd dat we ook moeten denken aan Velika Gorica, de zesde grootste stad in Kroatië, die een betere spoorverbinding met de stad Zagreb zou moeten hebben,” vertelde Mladen Nikšić, vice-decaan voor operaties aan de faculteit voor vervoer in Zagreb aan HRT.

De Kroatische Spoorwegen zeggen dat het nog niet bekend is welke route de trein zal nemen omdat het project zich in de aanbestedingsfase bevindt. De eerste fase omvat de verbinding van de luchthaven met het hoofdstation in het centrum van Zagreb – een nieuwe spoorverbinding, terwijl de tweede fase voorziet in de ontwikkeling van andere delen van het spoorwegknooppunt van Zagreb.

“Er zijn 30 maanden gepland voor het opstellen van de volledige studiedocumentatie, waarbij de eerste 10 maanden zijn gepland voor het opstellen van de eerste fase en de resterende 20 maanden voor het opstellen van de tweede fase van de studiedocumentatie.

 

Het tracé van de nieuwe spoorweg zal eveneens worden bepaald in het kader van de voorbereiding van de eerste fase van de studiedocumentatie. Verschillende oplossingen met verschillende routes die de luchthaven van Zagreb en het bestaande spoorwegnet verbinden, zullen worden overwogen en uitgewerkt.” Kroatische Spoorwegen Corporate Communications vertelde HRT.

 

Zodra de documentatie dit jaar is afgerond, zal geld uit EU-fondsen worden aangevraagd. Geld van de stad Zagreb zal volgens de minister niet nodig zijn voor het project.

“Op dit moment weet ik niet hoeveel het kost omdat we geen afgeronde projecten hebben. Dit bevindt zich nu in een voorbereidende fase, dat wil zeggen project en studie. Zodra het klaar is, vragen we EU-financiering aan en beginnen we met de uitvoering. Dat zal een paar jaar duren”, aldus Oleg Butković, vice-premier en minister van Zee, Vervoer en Infrastructuur.

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Kroatië? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!