Croatia Capital

Met de toetreding tot de eurozone groeit de populariteit van luxe onroerend goed in Kroatië

Met de toetreding tot de eurozone groeit de populariteit van luxe onroerend goed in Kroatië

Door toe te treden tot de eurozone en Schengen versterkt Kroatië zijn positie op de internationale markt voor luxe onroerend goed, die ondanks de wereldwijde crisis blijft bloeien dankzij de toename van de wereldwijde rijkdom en de versterking van de dollar in het afgelopen jaar, concludeert een nieuw wereldwijd rapport van het agentschap voor luxe onroerend goed Sotheby’s, dat de populairste locaties voor de aankoop van onroerend goed analyseert, waaronder belastingparadijzen, maar ook nieuwe groeimarkten zoals Kroatië.

 

Tussen de toename van de wereldwijde rijkdom en de constante ups en downs van de financiële markten, dient de aankoop van luxe vastgoed in het buitenland zowel als een stabiele investering als een middel om financiële portefeuilles te diversifiëren, zo concluderen de auteurs van het rapport.

In een poging om opties open te houden, overspoelen sterke internationale kopers niet alleen de onroerendgoedmarkten voor tweede woningen die tijdens de pandemie een hoge vlucht namen, maar breiden zij hun bereik ook uit naar grote wereldsteden. Zo zijn vastgoedeigenaren niet alleen geïnteresseerd in ultraluxe resorts en complexen, maar ook in belangrijke centra van handel en cultuur.

Kroatië verschijnt in het rapport als een andere opkomende markt met een grote potentiële waarde voor kopers.

“Met de toetreding van Kroatië tot de eurozone wordt een verdere groei van de vastgoedprijzen verwacht. Bovendien kunnen burgers van de Europese Unie sinds januari als particulier landbouwgrond in Kroatië kopen, zonder dat ze een bedrijf in Kroatië hoeven op te richten”, zegt Ivana Marković, vastgoedpartner bij het agentschap Croatia Sotheby’s International Realty, en onthult dat de meeste van hun klanten uit het oosten en het westen komen. Europeanen. Maar het aantal aanvragen en aankopen van burgers uit de VS, Canada en Australië neemt toe.

 

Op sommige markten doet zich het probleem voor van een gebrek aan goede projecten, zoals in Mexico, maar ook in Kroatië. “We hebben een grote vraag naar nieuwbouwappartementen aan de kust en naar eiland- en luxevilla’s, maar we hebben ook te weinig aanbod. Onder andere omdat de klanten die deze eigendommen oorspronkelijk als investering kochten, ze nu niet willen verkopen,” zegt Marković.

Uit eerdere analyses bleek dat Montenegro aantrekkelijker is als markt voor tweede woningen, dankzij belastingvoordelen en een sterkere aanwezigheid van internationale hotelmerken.

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Kroatië? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!