Croatia Capital

Sinds 1 januari 2023 met euro's en zonder paspoortcontrole naar Kroatië

Sinds 1 januari 2023 met euro's en zonder paspoortcontrole naar Kroatië

Vanaf vandaag heeft Kroatië de toetreding tot de eurozone en de Schengenzone aangekondigd. Dit betekent dat reizigers die naar Kroatië komen uit een van de andere 26 Schengenlanden, niet langer door de paspoortcontrole hoeven en dat er met de euro kan worden betaald.

Wanneer je met de auto of trein naar Kroatië reist vanuit een van de eurozone-landen, zal je niet langer om een paspoort gevraagd worden. Voor vluchten geldt dit pas vanaf eind maart, wanneer de paspoortcontrole zal worden opgeheven. Voor de bijna 4 miljoen Kroaten geldt hetzelfde in omgekeerde richting.

Met de invoering van de euro als munteenheid kunnen de Kroatische inwoners profiteren van economische voordelen. Zo zal de handel met landen die ook de euro gebruiken, gemakkelijker worden. ‘We hebben onze deuren geopend voor Europa. Dit gaat verder dan het opheffen van grenscontroles, het is de definitieve bevestiging van onze Europese identiteit’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Davor Bozinovic.

Hoewel Kroatië al bijna tien jaar lid is van de EU, was de euro er nog niet eerder ingevoerd. Het land moest eerst voldoen aan strenge economische eisen, zoals op het gebied van inflatie en nationale schuld. Vorig jaar oordeelde de Europese Commissie dat Kroatië aan deze eisen voldeed en werd toestemming gegeven om de kuna in te wisselen voor de euro. De oorspronkelijke nationale munteenheid zal nog het hele jaar beschikbaar zijn. 

Kroatië is het twintigste land waar met de euro betaald kan worden. Uiteindelijk is het doel dat alle EU-landen de euro invoeren, met uitzondering van Denemarken. 

Op de Kroatische munt van 2 euro staat een kaart van het land afgebeeld, op die van 1 euro staat een marter, het nationale symbool. De munten van 50, 20 en 10 cent hebben het beeld van de Servische uitvinder Nikola Tesla, die in Kroatië werd geboren.

lees meer op: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5356613/kroatie-eurozone-schengengebied-kuna-paspoort

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Kroatië? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!