Croatia Capital

Terugblik op 2022 en Vooruitzichten voor 2023

Terugblik op 2022 en Vooruitzichten voor 2023 in Kroatië

Op 1 januari 2023 markeerde Kroatië een belangrijke mijlpaal in zijn economische en politieke integratie binnen Europa. Het land trad formeel toe tot de eurozone en het Schengengebied. Deze ontwikkeling heeft de manier van zakendoen en reizen voor de Kroatische burgers en bedrijven drastisch veranderd. Het heeft de handel gefaciliteerd en de risico’s en kosten geassocieerd met valutaschommelingen verminderd.

In oktober 2022 was het gemiddelde nettosalaris in Kroatië 1.030 euro, een stijging van 7,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze loongroei getuigt van de veerkracht van de Kroatische economie, ondanks de stijgende vastgoedprijzen en rentetarieven.

De vastgoedmarkt heeft enige vertraging gezien door de stijgende prijzen en rentetarieven, maar de arbeidsmarkt blijft sterk. Er is een hoge vraag naar kantoorruimte, met name in de stedelijke centra van Zagreb en Split, waar de vraag het aanbod overtreft. Tegelijkertijd kan de hoge inflatie leiden tot een stijging van de huurprijzen.

Ondanks de uitdagingen van de COVID-19-pandemie heeft de detailhandelsector zich volledig hersteld. Er zijn echter zorgen dat de hoge inflatie de koopkracht kan ondermijnen, vooral voor niet-essentiële detailhandelsbedrijven.

Tegelijkertijd bloeit de logistieke sector in Kroatië. Er is ongeveer 200.000 vierkante meter bedrijfsruimte in aanbouw in de bedrijfszones rond Zagreb, wat getuigt van de aanhoudende sterke vraag in deze sector. Deze ontwikkeling wordt verder gestimuleerd door Kroatië’s toetreding tot het Schengengebied, wat de handel en het transport van goederen binnen de regio vergemakkelijkt.

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Kroatië? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!