Croatia Capital

Vastgoedexpert: "Dit zijn tekenen die een prijsdaling inluiden, in EU-landen is de markt bijna gehalveerd˝

Vastgoedexpert: "Dit zijn tekenen die een prijsdaling inluiden, in EU-landen is de markt bijna gehalveerd˝

Er was altijd een opwaartse trend in de vastgoedprijzen wanneer de rente daalde, en wanneer deze steeg, was er een neerwaartse trend, zei Dubravko Ranilović, voorzitter van de Real Estate Business Association van HGK, in de centrale Dnevnik van HTV, sprekend over de ervaring met de vastgoedmarkt in de afgelopen jaren.

Dat was de situatie in 2001. Toen de rente gunstiger werd, begonnen de vastgoedprijzen te stijgen, zei hij en herinnerde aan 2008, de tijd van de crisis, toen, zoals hij zegt, ook de rente steeg.

Hij wees erop dat door de huidige stijging van de rentevoeten nog steeds een vertraging van de markt wordt verwacht.

In Kroatië kwamen de resultaten van 2008 iets later. Je ziet hoe lang de recessie en crisis voor ons duurde. De vastgoedmarkt herstelde zich tot 2015″, aldus Ranilović voor HRT.

Stijgende rente vermindert vraag

Op de vraag of een daling van de vraag en een daling van de prijzen kan worden verwacht, zei Ranilović dat dit afhangt van hoeveel de rente zal stijgen.

“De stijging van de rente vermindert zeker de vraag als gevolg van andere omstandigheden. We zien dat de vastgoedmarkt in de EU-landen bijna gehalveerd is. Eerst moet er een daling van de vraag zijn, dan een vertraging van het verkeer met een kleiner aantal transacties, en pas daarna, aangezien dit de subjectieve houding van de verkoper is, zal de prijscorrectie volgen,” voegde hij eraan toe.

Hij merkt op dat rekening moet worden gehouden met de vraagprijzen omdat deze niet dezelfde zijn als de gerealiseerde prijzen, vooral wanneer het gaat om gebruikt vastgoed. In het afgelopen jaar zijn de vraagprijzen van onroerend goed met 20 procent gestegen, en de gerealiseerde prijzen met 12 tot 14 procent. Ranilović beweert dat er momenteel geen sprake is van een “vastgoedzeepbel” in Kroatië.

“Het komt niet eens in de buurt van hoe het was in 2008, toen er sprake was van onrealistische leningen, onrealistische verwachtingen en onrealistische prijzen,” voegt hij eraan toe.

Hij merkt op dat in Zagreb de woningvoorraad van oude appartementen niet wordt onderhouden, en de aardbeving heeft dit verder geradicaliseerd.

“Iedereen kijkt naar nieuwbouw, om zich veiliger te voelen, want veiligheid is een belangrijke factor geworden.”

Er wordt niet veel gebouwd in Kroatië, beweert Ranilović:

“Als we de appartementenbouw aan de kust buiten beschouwing laten, wordt er in het continentale deel niet veel gebouwd. Er is een groot potentieel voor nieuwbouw in Zagreb, terwijl de situatie anders is met betrekking tot gebruikte appartementen.˝

Naast de stijging van de vastgoedprijzen en de rentevoeten stijgen ook de huurprijzen. Op de vraag of de staat of het lokale zelfbestuur meer betrokken moet worden bij de bouw om jonge gezinnen in staat te stellen onder gunstiger voorwaarden een woning te huren, zei Ranilović dat hij vindt dat de staat en het lokale zelfbestuur op dit punt moeten samenwerken en dat in de EU-landen het lokale niveau dit veel aanmoedigt.

Met de huidige stijging van de vastgoedprijzen, vooral in de kustgebieden, bevestigt Ranilović dat mensen met een behoorlijk vast inkomen nergens meer terecht kunnen.

“Alles is gericht op toerisme en appartementenbouw en onroerend goed is te duur,” aldus de voorzitter van de Vereniging voor Onroerend Goed van HGK.

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Kroatië? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!