Croatia Capital

Wat betekenen de wijzigingen van 1 januari voor de vastgoedprijzen?

Wat betekenen de wijzigingen van 1 januari voor de vastgoedprijzen?

In een interview op tportal.hr met Martina Naletilić, gediplomeerd makelaar en mede-eigenaar van het Sky Nekretnine agentschap, komen we het volgende te weten:

Mensen zijn meestal geneigd tot veilige investeringen, en vastgoed, de meest voorkomende vorm van investering onder Kroaten, wordt als zodanig beschouwd. Volgens eerdere gegevens van Eurostat zijn de vastgoedprijzen in Kroatië in de eerste drie maanden van 2022 met 13,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021, wat boven het Europese gemiddelde ligt.

“Bijgevolg zal de toegenomen belangstelling of de toegenomen vraag van buitenlandse kopers zeker van invloed zijn op de toekomstige vorming van de vastgoedprijzen in Kroatië, en de koopkracht van buitenlanders is over het algemeen groter dan die van binnenlandse kopers.” In Kroatië wordt een zekere stijging van de rente op leningen verwacht, wat in veel andere landen al is gebeurd”, meent Naletilić.

Toetreding tot Schengen en de eurozone

Naast Schengen treedt Kroatië op 1 januari 2023 ook toe tot de eurozone. “De invoering van de euro vergemakkelijkt het koop- en verkoopproces en brengt een zekere stabiliteit, maar ik denk niet dat het direct en van de ene op de andere dag invloed zal hebben op de stijging van de vastgoedprijzen in Kroatië, die meestal toch al in euro’s worden uitgedrukt.” Te oordelen naar enkele andere landen die vóór Kroatië tot de eurozone zijn toegetreden, bijvoorbeeld Slovenië, zal de invoering van de euro echter leiden tot een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten”, meent Naletilić.

Volgens gegevens van het Staatsbureau voor de Statistiek (DZS) zijn de vastgoedprijzen in het eerste kwartaal van 2022, vergeleken met het laatste kwartaal van 2021, met 6,5 procent gestegen in Zagreb, met 3,3 procent in de Adriatische Zee en met 6,4 procent in de rest van het land. Kroatisch. Kijken we naar de jaarlijkse groei, dus in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021, dan is de groei nog hoger en bedraagt deze 16 procent voor Zagreb, 11 procent voor de Adriatische Zee en 14 procent voor de rest van Kroatië.

De prijs van onroerend goed wordt natuurlijk gevormd door de regel van vraag en aanbod, dit jaar werd de prijs ook beïnvloed door de inflatie, maar de vraag naar kwaliteitsvastgoed is veel groter dan het aanbod. Het toegenomen aantal buitenlandse kopers met een goede koopkracht, vooral voor onroerend goed in kuststeden en in Zagreb, doet de vraag verder toenemen en beïnvloedt dus de prijs van onroerend goed. Maar hoe zit het met de crisis op de wereldmarkt en de geleidelijke daling van de vastgoedprijzen? Naletilić zegt dat dit zeker zal overslaan op de Kroatische markt en een zekere stagnatie, d.w.z. prijscorrectie, zal veroorzaken.

Gezien onze specifieke microlocatie, de grote belangstelling van buitenlandse investeerders en de toetreding tot Schengen en de eurozone, verwachten wij de komende zes maanden geen grote turbulentie op de Kroatische markt. Economische deskundigen vrezen dat de crisis op de Chinese vastgoedmarkt ook naar andere markten zal overslaan. Zoals voorheen zal de Kroatische markt zeker de gevolgen van de wereldwijde crisis voelen. Maar de huidige bijzonderheden van de Kroatische markt en de veranderingen die ons vanaf 1 januari 2023 te wachten staan, kunnen tot op zekere hoogte een correctie vormen voor potentiële crisissituaties op wereldniveau, die ook in Kroatië voelbaar zullen zijn”, meent Naletilić.

lees meer op: https://www.tportal.hr/biznis/clanak/sto-promjene-od-1-sijecnja-znace-za-cijene-nekretnina-strucnjakinja-otkriva-cekaju-li-nas-velike-turbulencije-foto-20221228

 

Klaar om te beleggen?

Wilt u niet langer wachten of wilt u meer informatie over het beleggen in één of meerdere appartementen in Kroatië? Wij staan voor u klaar om u direct op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden!